Vesterås

http://azure.content.bloc.net/redactor/200000195/1906/2016/8/31/vesteraas.jpg

”Velkommen til Vesterås, et skieldorado og samlingssted for turgåere”. Dette er et motto Varde har hatt i over 25 år. Eventyret om Vesterås startet i 1982, da eieren Georg Vesterås kontaktet Varde.

Det vesle småbruket på Vardalsåsen hadde stått mer eller mindre tomt ei stund, og n’Georg ville gjerne hatt litt mer liv der igjen. Det lå jo midt i hjertet av Vardalsåsen og ville være et perfekt sted å drive kafé på vinterstid.

Skigruppa i Varde hadde lenge hatt en slik drøm, og nå kunne den bli en realitet. Vinteren 82/83 var det klart for servering av kaffe, brus, sjokolade og ikke minst nystekte vafler. Det ble kjørt opp løyper mot Stangstua, ned til Veset og Bybrua slik at bygdefolket kunne gå dit uten å kjøre langt med bil.

Interessen for Vesterås var stor, og i 1983 ble det dannet en egen komite som skulle stå for drifta. Det ble satt igang dugnader for å male og pusse opp slik at bygget sto klart til vintersesongen 83/84.

Med Anne Karin Kløvstad som den første lederen tok de fatt på sesongen og det var ingen problemer med å få folk til å være vertskap. Utallige medlemmer har vært med på dugnader både ute og inne. Georg og sønnen Geir Håkon har i alle år stilt opp med varer og tjenester. Mye er blitt gjort opp gjennom årene – det har stadig vært ting å pynte på. Det er ikke bare hovedhuset som har fått sin ansiktsløfting. Både låven, våningshuset og den berømte ”utedassen” fikk et malingsstrøk.

Vardegjengen var opptatt av at publikum skulle komme til et pent sted. I 2001 ble gangen rehabilitert, slik at den fine tømmerveggen ble fremhevet. Kjøkkenet og brannmuren ble også pusset på. I tillegg satte man opp skilt for Vardes trofaste sponsorer.

I dag ligger hovedløypenettet for Vardalsåsen over Vesterås, og det er et jevnt sig av turløpere vinteren igjennom. Snøen kommer alltid tidlig, og det er et snøsikkert område. Tidlig på vinteren blir også skogsbilveien kjørt opp. Det er ikke få skisamlinger som har vært arrangert rundt Vesterås.

Vesterås blir i dag drevet på samme måte som fra starten av i 1982. Det blir hogd ved på sommeren, og en koselig spraking i en gammel vedovn er det som møter en sliten turgåer. Sønnen Geir Håkon har fortsatt sitt rause engasjement som Georg hadde. Ved feiring av 25 år på Vesterås vil alle som har hatt gleden av og ha jobbet på Vesterås sende en varm tanke til de som har stilt småbruket sitt til disposisjon i så mange år.

Det finnes ingen eksakt oversikt på hvor mange folk som har vært innom i løpet av alle disse åra, men gjestebøkene på kjøkkenet taler sitt tydelige språk. Det er heller ingen tvil om at kafédrifta på Vardalsåsen har vært en viktig inntektskilde for Varde.

Vesterås eies og drives av Geir Håkon som lar Varde disponere huset til kafedrift i Januar, Februar og Mars – dermed vil vi fortsatt kunne ønske velkommen til et flott samlingssted for alle som er glade i og ferdes ute i skog og mark.

(kilde: Varde IL 75 år, jubileumsavisa utgitt i 2007, foto fra Oppland Arbeiderblad)